Blog

Zoutwering op muren: alle info

witte uitslag op muur
Tips / Vochtige muren

Zoutwering op muren: alle info

Vochtproblemen komen met heel wat neveneffecten. Heb je last van opstijgend vocht in je woning, dan kunnen er zich bijvoorbeeld zoutvlekken op de muren vormen. Daarom gaat het bestrijden van vocht ook vaak gepaard met zoutwering. Maar hoe kan je zout weren uit je muren? Hieronder gaan we daar dieper op in.

Eerst en vooral: waarom is zoutwering belangrijk?

Veel oudere gebouwen zijn onderhevig aan vochtproblemen, waaronder opstijgend vocht. Na verloop van tijd takelen bouwmaterialen nu eenmaal af en kan vocht zich een weg naar binnen banen. Dat is niet zonder gevolgen. Naast vocht komt er bijvoorbeeld ook zout in de muren terecht.

Zoutaantasting treedt op wanneer water uit de grond via capillaire werking in de muren wordt opgezogen. Dit water bevat opgeloste zouten, zoals nitraten en chloriden. Wanneer het water in de muren verdampt, blijven de zouten achter in de poriën van het metselwerk. Die zouten hopen zich op en kunnen ernstige schade aan de muren veroorzaken. Zo ontstaan er zoutuitbloeiingen, zichtbaar als witte, poederige vlekken op de muren, en kan het pleisterwerk barsten en loskomen. Daarom is het belangrijk om snel in te grijpen wanneer je zouten opmerkt. Je houdt de muren zo niet alleen mooi, maar verbetert ook de structurele integriteit van het gebouw en je vermindert de onderhoudskosten op lange termijn.

salpeter op de muur

Hoe kan je zout op de muren weren?

Zout weren doen we in de praktijk meestal met zoutwerende membranen.

Zoutwerende membranen

Zoutwering via zoutwerende membranen is bijzonder efficiënt. Bij deze behandeling installeren we speciale membranen of barrières in de muren om zoutaantasting te voorkomen en de verdere ophoping van zouten te beheersen. Het doel is om schade aan de muren te voorkomen en de algehele gezondheid van het gebouw te waarborgen.

Vochtproblemen verhelpen

Maar nog belangrijker is om het onderliggende vochtprobleem aan te pakken. Zoals we eerder gezegd hebben, is zoutvorming steeds te wijten aan opstijgend vocht. En wie dat vocht niet aanpakt, zal ook steeds blijven kampen met zouten op de muren. Opstijgend vocht kan je aanpakken op verschillende manieren. In de meeste gevallen is een muurinjectie voldoende. Daarbij worden vochtwerende middelen in de aangetaste muren geïnjecteerd. Die stoffen harden uit en vormen een nieuwe, vochtwerende barrière tegen opstijgend vocht. Bij ernstig vochtige muren kan het nodig zijn om een nieuwe waterkering te plaatsen door de muren te onderkappen.

Wat zijn de voordelen van zoutwering in binnen- en buitenmuren?

Nu je begrijpt wat zoutwering via zoutwerende membranen is en hoe het werkt, vertellen we je graag over de voordelen van zoutbehandelingen.

1. Behoud van muren

Zoutwerende membranen vormen een effectieve barrière tegen het binnendringen van water en zouten, waardoor de structurele integriteit van muren behouden blijft.

2. Energie-efficiëntie

Door zoutaantasting te voorkomen, dragen zoutwerende membranen bij aan de verbetering van de energie-efficiëntie van het gebouw, wat resulteert in lagere verwarmingskosten.

3. Esthetische waarde

Zoutaantasting kan leiden tot lelijke vlekken, schade aan pleisterwerk en afbrokkelend metselwerk. Zoutwerende membranen zorgen ervoor dat de esthetische waarde van het gebouw behouden blijft.

4. Gezondheid van bewoners

Zoutaantasting kan vochtige omgevingen creëren die schimmelgroei bevorderen, wat de gezondheid van bewoners negatief kan beïnvloeden. Zoutwerende membranen helpen bij het handhaven van een gezondere binnenomgeving.

Zoutwering kan ook op de gevel

Ook gevels kunnen te kampen krijgen met dergelijke zoutproblemen. En ook daar kan je zoutwerende membranen inzetten. Het werkt op dezelfde manier als op binnenmuren en is net zo efficiënt. Ook hier geldt dat de muren eerst grondig gereinigd moeten worden. Pas daarna kan de zoutwering opgestart worden. Contacteer ons voor meer informatie.

Wanneer is zoutwering nodig?

Zoutwering via zoutwerende membranen is vooral nodig in oude gebouwen en in gebieden met een hoge grondwaterstand. Die gebouwen kampen vaak met opstijgend vocht en zijn dus ook vatbaar voor zoutvorming op de muren. Zie je zoutvlekken op de muren opduiken, dan is zoutwering altijd nodig. Die zouten zijn niet zonder gevaar en moeten uit de muren verwijderd worden.

Laat zoutwering over aan professionals. Hoewel zoutwering via zoutwerende membranen essentieel is voor het behoud van muren en gebouwen, is het geen klus die je zomaar zelf kan uitvoeren. Het vereist gespecialiseerde kennis, ervaring en apparatuur. Daarom is het raadzaam om een professioneel vochtweringsbedrijf zoals Aquatec in te schakelen. Worden er fouten gemaakt bij de zoutwering, dan wordt het probleem alleen maar groter.

Aquatec weert zout op de muren in jouw omgeving

Zoutaantasting kan ernstige schade aan muren en gebouwen veroorzaken. Zoutwering is een effectieve manier om die schade te voorkomen en de levensduur van je gebouw te verlengen. Aquatec staat klaar om je te helpen met alle aspecten van zoutwering en vochtbestrijding. Neem vandaag nog contact met ons op. We komen graag langs voor een vrijblijvende offerte.

Vochtprobleem in huis? Vraag uw gratis diagnose aan.

Onze vochtadviseur contacteert u.
U ontvangt gratis professioneel advies.

    EigenaarHuurder