Blog

Waterinfiltratie in uw woning in de lente? Hoe te voorkomen?

2541_5eb3afde3e8c8
Overige vochtproblemen

Waterinfiltratie in uw woning in de lente? Hoe te voorkomen?

Waterinfiltratie kan in principe in elk jaargetijde voor komen, zeker in een land als België waar het nu eenmaal vaak en veel regent. Maar juist in de lente is waterinfiltratie redelijk normaal, omdat er ook vaak sprake is van smeltend ijs in combinatie met de eerder genoemde regenbuien.

Zo kunt u sneller in uw woning last krijgen van binnensijpelend water, bijvoorbeeld in uw kelder. In dit artikel geven wij wat meer informatie over waterinfiltratie en hoe u dit kunt voorkomen.

Wat is waterinfiltratie en hoe ontstaat het?

Waterinfiltratie is in feite een verzamelterm voor alle soorten water die in uw woning kunnen binnendringen. U kunt denken aan regenwater wanneer de straten blank staan, maar ook grondwater dat via lagere etages naar binnen komt.

Heeft u ergens in huis plekjes waar water naar binnen kan treden, zoals scheuren of barsten in een muur? Dan kunt u last krijgen van waterinfiltratie.

Waarom vindt waterinfiltratie vaak in de lente plaats?

Juist in de lente komt waterinfiltratie vaak voor, zeker wanneer de lente een natte en koude winter opvolgt. In de periode voor de lente kan ijs en sneeuw zich hebben opgestapeld op uw woning, op het dak bijvoorbeeld. Gaat het eenmaal dooien, dan smelt dit allemaal en vormt zoveel water dat dit door de grond niet meer kan worden opgenomen.

Als het ook nog eens regent, dan zijn de putten ook in no-time vol en zodoende probeert het water een andere plek te vinden om naartoe te ontsnappen: uw woning.

» Last van waterinfiltratie in huis?Contacteer ons voor uw GRATIS vochtdiagnose op maat!

 

Plekken waar u last kunt krijgen van waterinfiltratie

Waterinfiltratie is vaak te vinden op plaatsen waar water uw woning gemakkelijk kan bereiken: de wat lager gelegen etages. Vooral de kelder kan nogal eens aanleiding geven tot waterinfiltratie, zo ook de begane grond.

De muren van uw woning

Heeft u barsten in uw muren? Dan kunt u er in principe vanuit gaan dat water langs deze barsten en scheuren een weg uw woning in zal weten te vinden. U kunt dit probleem gauw genoeg herkennen, indien u vochtplekken op muren ziet.

Om dit op te lossen bestaan er vele methoden die allemaal doeltreffend werken, maar muurinjectie is doorgaans de meest efficiënte en effectieve manier om geen waterinfiltratie meer via uw muren waar te nemen.

Het dak van uw huis

Naast uw muren, is uw dak ook een gevoelige plek als het om waterinfiltratie gaat. Vooral wanneer uw dak al enige tijd niet gerenoveerd is, schade vertoont of begroeid is met algen en/of mos. Zo kan water via zwakke plekken uw huis binnenkomen, of stil blijven staan op het dak en de materialen steeds weker maken. Waardoor deze uiteindelijk water doorlaten.

Kozijnen van ramen en deuren

Waterinfiltratie is ook mogelijk via de voegen van kozijnen van ramen en deuren. U dient dan de voegen en afdichting goed te controleren en na te lopen op kleine scheurtjes en barstjes, omdat vooral afdichtingskit na meerdere jaren de neiging heeft tot inscheuren als het uitdroogt.

De fundering en kelder

De fundering van uw huis en uw kelder zijn ook gevoelig voor waterinfiltratie, vooral vanwege de ondergrondse ligging. Hierdoor is dit deel van uw huis altijd al in contact met water, namelijk grondwater.

U dient altijd goed te letten op de staat van uw kelder of fundering, zodat u deze wanneer nodig kunt herstellen en renoveren. Uw huis staat immers letterlijk hierop dus houdt deze materialen altijd sterk en weerbaar.

Wat te doen bij waterinfiltratie?

Aquatec Vochtbestrijding kan u helpen met werkelijk alle denkbare vochtproblemen, dus ook waterinfiltratie. Nadat u ons heeft gecontacteerd, komen wij bij u langs om uw woning te inspecteren middels een gratis en vrijblijvende vochtinspectie.

Daarna kunnen wij u helder uitleggen, wat volgens ons de beste vervolgstappen zijn om van de waterinfiltratie af te geraken. Bel ons meteen voor alle informatie die u nodig heeft,

Vochtprobleem in huis? Vraag uw gratis diagnose aan.

Onze vochtadviseur contacteert u.
U ontvangt gratis professioneel advies.

    EigenaarHuurder