Blog

Wat zijn de gevolgen van opstijgend vocht?

Overige vochtproblemen

Wat zijn de gevolgen van opstijgend vocht?

De oorzaken van opstijgend vocht hebben wij uitvoerig besproken in dit artikel. Net zoals er vele oorzaken kunnen zijn voor opstijgend vocht in uw woning, zo ook kent dit probleem helaas meerdere gevolgen. Deze variëren van enigszins vervelend tot bijzonder schadelijk, zowel voor u als voor uw woning.

Vocht lijkt op het eerste gezicht erg onschuldig, maar kan behoorlijk veel materialen aantasten. Deze gevolgen worden trouwens niet door eenieder direct in verband gebracht met opstijgend vocht! Herkent u daarom één of meerdere van de punten die hieronder worden besproken, dan raden wij u aan advies in te winnen van een vochtexpert.

Gevolg 1: Vochtplekken en schimmelvorming

Eén van de eerste tekenen van vochtproblemen in huis zijn de welbekende vochtplekken. Deze zullen initieel niet al te groot zijn, misschien zelfs niet zichtbaar. Het vocht kan zich namelijk (nog) enkel in uw metselwerk bevinden, waardoor het pleisterwerk nog niet voldoende is doordrenkt om het vocht daadwerkelijk te zien. Ook kunnen donker geverfde muren zorgen voor een verminderde zichtbaarheid. Na verloop van tijd zullen deze vochtplekken echter groter worden en op den duur zullen er zich schimmels vormen. Schimmels gedijen namelijk erg goed in een vochtige omgeving.

Verder hechten schimmels zich uitermate goed aan ruwe en poreuze oppervlakken, denk hierbij aan basismaterialen zoals metselwerk en stenen, cement zonder waterkering en hout, maar ook afwerkingsmaterialen zoals pleisterwerk en behang. Al deze materialen zullen onomkeerbaar worden aangetast door de schimmelvorming en steeds zwakker worden, met alle gevolgen van dien.

Bel ons voor een gratis diagnose op 0800/11.134

» Last van opstijgend vocht?Contacteer ons, vraag een gratis vocht diagnose

Gevolg 2: Loslatend behang en afbrokkelend pleisterwerk

Door bovengenoemde vocht- en schimmelplekken zal behang op den duur loslaten. Dit komt omdat de vochtige ondergrond geen goede hechting meer biedt voor het behang. Door het binnendringende vocht neemt de hechting en sterkte van het materiaal af, waardoor het los zal laten en afbrokkelen.

Daarnaast zult u ook kleurveranderingen kunnen waarnemen door het vocht, met name op lichte oppervlakken.

Gevolg 3: Houtrot

Oudere panden zijn veelal gebouwd met houten dwarsliggers, de zogenaamde bielzen. Maar muur- en plafondisolatie kan tevens houten latten bevatten waarop gipsplaten zijn bevestigd. Indien er sprake is van opstijgend vocht, worden deze houten onderdelen van uw woning aangetast en steeds weker. Op lange termijn zullen ze houtrot vertonen. Dit is vanzelfsprekend niet goed voor de bouwkundige constructie van uw woning.

Gevolg 4: Muffe geur en schimmelsporen

Indien uw woning te kampen heeft met vochtproblemen, zal zich op termijn een ietwat muffe geur door het pand verspreiden. Deze lucht wordt voornamelijk veroorzaakt door eerder genoemde schimmels en bacteriën. Deze kenmerkende geur is vooral in textiel duideljk waarneemlbaar. Hierbij kunt u denken aan meubels met een stoffen bekleding, tapijten, maar ook kleding, lakens en handdoeken.

Daarnaast dient te worden vermeld dat schimmels sporen verspreiden die absoluut niet goed zijn voor de gezondheid. Met name mensen met ademhalingsproblemen kunnen hier erg veel hinder van ondervinden. Omdat sporen continu in de lucht blijven circuleren, ademt u deze gedurende de hele dag in. Goede ventilatie is in dit geval onontbeerlijk.

Voorkomen is altijd beter dan genezen!

Herkent u één of meerdere van bovenstaande situaties? Dan raden wij u ten zeerste aan om actie te ondernemen. Probeer in ieder geval de verschillende ruimten alvast goed te ventileren om propere, frisse lucht in huis toe te laten. Daarnaast kunt u eventueel aanwezige schimmelplekken behandelen met speciaal daarvoor bestemde middeltjes. Hiermee pakt u echter niet de oorzaak van het probleem aan, en zullen na verloop van tijd de vochtproblemen weer terugkeren. Win daarom altijd advies in van een vochtexpert. Contacteer nu Aquatec Vochtbestrijding voor een vrijblijvende en gratis vochtdiagnose!

Meer over opstijgend vocht

Vochtprobleem in huis? Vraag uw gratis diagnose aan.

Onze vochtadviseur contacteert u.
U ontvangt gratis professioneel advies.

    EigenaarHuurder