Blog

Een vochtmeter: wat is het & hoe werkt het?

2553_5eb3afded3afe
Vochtige muren

Een vochtmeter: wat is het & hoe werkt het?

Een vochtmeter is een handig apparaat dat u in staat stelt het vochtgehalte in bepaalde oppervlakken en materialen te meten. Heeft u het vermoeden dat u in uw woning last heeft van vochtproblemen? Dan kunt u met behulp van een vochtmeter exact bepalen, of er inderdaad een teveel aan vocht aanwezig is.

Het is belangrijk dat u altijd goed het vochtgehalte in huis in de gaten houdt, omdat vochtproblemen voor veel nadelige gevolgen kunnen zorgen. Niet alleen in verband met uw woning en de bouwkundige staat ervan, maar ook uw gezondheid.

Vochtproblemen en een te hoge luchtvochtigheid in huis kunnen leiden tot een breed scala aan gezondheidsklachten. In dit artikel leggen wij meer uit over de werking van een vochtmeter en hoe u deze kunt gebruiken.

1. Verschillende soorten vochtmeters

Er zijn grofweg 2 soorten vochtmeters beschikbaar

Namelijk de vochtmeters die materialen en harde oppervlakken analyseren en een vochtmeter die de lucht in een ruimte analyseert.

De eerste variant is ook nog eens op te delen in 2 soorten
Namelijk de destructieve vochtmeters en niet-destructieve vochtmeters. Het verschil tussen beide is vrij simpel: de destructieve vochtmeters zullen een klein stukje van uw wand beschadigen om het vochtgehalte in de wand te meten.

Daarom worden deze soorten vooral bij renovatieprojecten en nieuw- en ruwbouw gebruikt. De niet-destructieve vochtmeter bestaat uit een apparaat met meetkop, die u alleen tegen de wand aan hoeft te houden.

» Last van vocht in huis?Contacteer ons voor uw GRATIS vochtdiagnose op maat!

De vochtmeter die de luchtvochtigheid in een ruimte meet wordt een hygrometer genoemd. Met name deze vochtmeter is belangrijk, wanneer u het leefklimaat in uw woning op een gezond peil wilt houden. Zorg er dan voor dat de relatieve luchtvochtigheid altijd tussen 40% en 60% ligt.

Beneden deze percentages wordt de lucht te droog, daarboven juist te vochtig.

2. Wanneer komt een vochtmeter van pas?

Een vochtmeter is absoluut handig om in huis te hebben, alleen al omdat u dan bij een vermoeden van vocht ergens in huis direct een meting kan uitvoeren. De toepassingsgebieden van een vochtmeter zijn zeer verschillend:

  • Om lekken op te sporen
  • Om de relatieve luchtvochtigheid te meten in huis
  • Om de hoeveelheid vocht in (kelder-)muren te meten
  • Om pleisterwerk op kwaliteit te controleren alvorens te schilderen of behangen
  • Om de kwaliteit van isolatiematerialen te testen
  • Om de kwaliteit van een (onder-)vloer te meten voor het leggen van laminaat of parket
  • Om het vochtgehalte in brandhout te meten
  • Om de hoeveelheid vocht in de grond te meten

3. Wat te doen als de meter een hoge waarde aangeeft?

Heeft u een vochtmeter en heeft deze in uw woning vocht ontdekt? Dan is het zaak zo snel als mogelijk iets aan de situatie te doen, om te voorkomen dat u met steeds groter wordende vochtproblemen te maken krijgt.

Aquatec Vochtbestrijding kan u in elk geval helpen met het stellen van de juiste diagnose, met behulp van onze gratis en vrijblijvende vochtanalyse. Zo zijn we uitstekend in staat om u op de meest effectieve wijze te helpen en komaf te maken met al het vocht in uw woning.

Meer info? Bel ons gratis nummer 0800/11.134 of contacteer ons via email.

Vochtprobleem in huis? Vraag uw gratis diagnose aan.

Onze vochtadviseur contacteert u.
U ontvangt gratis professioneel advies.

    EigenaarHuurder