Blog

Mijn huis ruikt muf: wat kan ik hier aan doen?

slechte geur in huis
Overige vochtproblemen

Mijn huis ruikt muf: wat kan ik hier aan doen?

Mijn huis ruikt muf: wat kan ik hier aan doen?

Over het algemeen is het de bedoeling dat elk huis lekker fris ruikt. Zeker als u elke dag fijn een raampje of twee openzet; niet voor niets is het belangrijk om een huis vaak te luchten. Indien u dit niet doet, dan kan de gebruikte lucht in huis niet ontsnappen en wordt u opgezadeld met een redelijk hoog CO2-gehalte.

Maar ook lucht met een relatief hoge luchtvochtigheid.
Alle lucht die wordt in- en uitgeademd moet worden ververst, daarnaast voert u op meerdere plekken in huis activiteiten met water uit. Na elk bad en elke kookbeurt zou u bij wijze van spreken moeten ventileren, anders ruikt uw huis al gauw muf. In dit artikel leggen we wat meer uit over wat u kunt doen aan een muffe geur in huis en hoe dit überhaupt ontstaat.

De oorzaak van een muffe lucht in huis uitgelegd

Een muffe geur kan soms door vocht worden veroorzaakt, soms door schimmels en soms gewoon omdat er niet genoeg frisse lucht aanwezig is. Er is eigenlijk ook maar één maatregel die een muffe lucht kan voorkomen: goede ventilatie in uw woning.

 Dit geldt niet alleen voor de natte ruimten en de slaapkamer, maar echt het hele huis.
Door te zorgen voor voldoende ventilatiemogelijkheden kan de gebruikte lucht continu worden verwisseld voor gezonde en droge lucht. Zo geeft u vochtproblemen en schimmelgroei minder kans om voor die kenmerkende muffe lucht te zorgen. Ook bent u er zelf bij gebaat, want frisse lucht bevat een veel hoger gehalte zuurstof dan gebruikte en muffe lucht.

Textiel kan ook erg muf ruiken

Heeft u eenmaal last van een muffe geur, dan zal deze al snel ook in uw wasgoed, textiel en kleding trekken. Hierbij enkele tips om dit alvast te voorkomen:

  • Verschoon uw bed voldoende vaak. Het beste is zeker één keer per week. Bent u ziek? Of is het erg warm buiten? Dan is het slim om dit vaker te doen, omdat het zweet dat u produceert natuurlijk voor niet erg frisse geurtjes zal zorgen. Ook zal de luchtvochtigheid hierdoor stijgen en u raadt het al: de muffe lucht wordt daardoor sterker.
  • Ook kleding kunt u redelijk behoeden voor een muffe lucht. Laat uw kleding na een wasbeurt in elk geval goed uitdrogen, het liefst buiten. Binnen drogen zorgt ook weer voor meer waterdamp in de lucht, al is het in de winter natuurlijk niet zo simpel om kleding buiten te hangen. Daarom is ventilatie ook zo belangrijk.
  • In uw kledingkast kunt u kleding het beste zoveel mogelijk ophangen, zodat er voldoende lucht tussen kan komen. Wanneer u onverhoopt een paar T-shirts opvouwt die nog een beetje klam zijn, dan zal dit ook voor een onaangename lucht zorgen.

Een luchtverfrisser lost het probleem niet op

Soms neigen mensen naar het neerzetten van luchtverfrissers, maar dit is geen oplossing; het maskeert alleen de muffe geur. Daarbovenop zijn veruit de meeste luchtverfrissers erg chemisch, dus de kwaliteit van de lucht gaat er alleen maar op achteruit. Indien uw huis erg muf ruikt, dan is het raadzaam om uw woning te laten inspecteren op de aanwezigheid van vocht en de luchtvochtigheid in de gaten te houden.

Aquatec Vochtbestrijding kan middels een geheel vrijblijvende vochtanalyse bij u de oorzaak van de muffe geur achterhalen, waarna wij u natuurlijk direct hier vanaf helpen.
Bel ons gerust eens voor een afspraak.

Vochtprobleem in huis? Vraag uw gratis diagnose aan.

Onze vochtadviseur contacteert u.
U ontvangt gratis professioneel advies.

    EigenaarHuurder