Blog

Hoe vochtproblemen herkenen

2706_5eb3afe52adba
Condens & schimmels

Hoe vochtproblemen herkenen

Vochtproblemen zijn helaas geen rariteit. Veel Vlaamse woningen krijgen er vroeg of laat mee te kampen. En misschien bevinden zich ook in jouw woning al vochtproblemen zonder dat je ervan op de hoogte bent. Hoe vroeger je vochtproblemen herkent, hoe makkelijker ze op te lossen zijn. Bij AquaTec willen we je daarom graag tips geven om vocht in huis tijdig te herkennen. Zo krijgt het vocht de kans niet om zich verder in je woning te verspreiden.

Het ene vochtprobleem is het andere niet

Opstijgend vocht

Vochtproblemen hebben veel gezichten. Ze zijn te wijten aan een hele reeks uiteenlopende oorzaken. Opstijgend vocht is het bekendste vochtprobleem. De waterkering onder je woning werkt dan niet meer naar behoren. Vocht uit de ondergrond komt in contact met de bakstenen van je huis. Het water wordt opgenomen door het bouwmateriaal en stijgt langzaam hoger op in de muur. Hoe poreuzer (en ouder) de bakstenen zijn, hoe meer vocht zich een weg naar boven kan banen.

Doorslaand vocht

Ook doorslaand vocht kan voor kopzorgen zorgen. Een lekke buitengevel is dan de boosdoener. Regenwater sijpelt binnen in je woning via kleine scheurtjes en barstjes in de muur. Na verloop van tijd ontstaan dan vochtplekken op de binnenmuren.

Vochtproblemen door condens

Ook condens kan problemen veroorzaken. Na een warme douche of een potje koken ontstaan condensdruppeltjes op ramen, muren en plafonds en die gaan niet zomaar weg op korte tijd. Wanneer je de ruimte niet ventileert, kunnen die druppeltjes voor vochtproblemen zorgen.

Vocht in de kelder

Heb je een kelder, tot slot, dan moet je extra oppassen voor vocht. Je herkent vocht in de kelder als een natte plek op de muren. In het ergste geval staan er plassen water op de keldervloer. Ook hier geldt: hoe vroeger je erbij bent, hoe makkelijker het vochtprobleem op te lossen is.

Zo herken je vochtproblemen

Vochtproblemen zijn niet altijd makkelijk te herkennen. We denken vooral aan vochtige plekken op de muren, maar dan is het vochtprobleem eigenlijk al ver gevorderd. Er zijn ook heel wat signalen die in vroegere stadia op vochtproblemen wijzen.

Muffe geuren wijzen op vocht

Een van de eerste zaken die je opmerkt bij vochtproblemen, vooral in slecht geventileerde ruimtes, is een doffe geur. Als het huis muf ruikt, gaat dat vaak gepaard met een vochtprobleem. Ook wanneer je merkt dat de luchtvochtigheid in een bepaalde ruimte hoger ligt, dan heb je mogelijk met vocht te maken.

Schade aan de woning door vocht herkennen

Opstijgend vocht kan je vaak herkennen aan losse of gebarsten plinten. Een met vocht verzadigde muur kan opzwellen en zo problemen aan de plinten veroorzaken. Ook loskomend behangpapier, afbladderende verf en witte zoutkringen of vlekken wijzen op een vochtprobleem. Daarnaast kan ook het dat de pleister op de muur of het plafond verkleurt. De pleister kan zelfs beginnen af te brokkelen. Het zijn signalen van zowel doorslaand vocht als opstijgend vocht.

Herken je schimmels, dan heb je met vocht te kampen

Vochtproblemen herken je ook aan schimmels. Het is een gouden duo. Vochtplekken op de muren vormen namelijk de ideale voedingsbodem voor schimmels, zwammen en ongedierte zoals zilvervisjes of stofluizen. De schimmels voeden zich met het bouwmateriaal en kunnen zich razendsnel verspreiden. Ze verschijnen niet alleen op de muren, maar ook op meubels en op stoffen. Herken je schimmels? Dan contacteer je meteen een vochtexpert om de oorzaak van het probleem aan te pakken en de schimmels te verwijderen.

Herken je vochtproblemen? Dan moet je in actie schieten!

Bepleistering die afbladdert? Vochtplekken onderaan de muren? Dan heb je waarschijnlijk met vocht te maken. Hoog tijd om AquaTec in te schakelen, want hoe sneller je erbij bent, hoe makkelijker en voordeliger het is om het vochtprobleem aan te pakken.

Vochtplekken kunnen zich snel over je woning verspreiden. Een vochtige kelder kan leiden tot vochtplekken hogerop in de woonkamer en voor je het weet hebben schimmels zich over het hele badkamerplafond verspreid. Vochtproblemen zijn bovendien niet onschadelijk. Vochtige bakstenen muren verliezen hun stabiliteit en dat is geen goed nieuws voor je woning. Vochtproblemen zorgen er ook voor dat je meer moet stoken en verhogen dus je energiefactuur. En vocht en schimmels zijn natuurlijk allesbehalve gezond. Vochtproblemen herkennen betekent een vochtexpert opbellen.

AquaTec herkent en bestrijdt vochtproblemen voor een vochtvrije toekomst

AquaTec herkent elk soort vochtprobleem in je woning. Eenmaal we de oorzaak achterhaald hebben, kunnen we een gepaste behandeling voorstellen. Zo kunnen we het vochtprobleem in je woning voor eens en voor altijd verhelpen. Schakel vandaag nog AquaTec in. Vraag geheel vrijblijvend en gratis een diagnose aan. Onze specialisten in vochtbestrijding zijn rasechte experts.

Vochtprobleem in huis? Vraag uw gratis diagnose aan.

Onze vochtadviseur contacteert u.
U ontvangt gratis professioneel advies.

    EigenaarHuurder