Opstijgend vocht bestrijden in Aalter

Opstijgend vocht bestrijden in Aalter

Merk je een vochtplek op onderaan de muren in je woning in Aalter? Dan is de kans groot dat je last hebt van opstijgend vocht. Maar geen paniek, opstijgend vocht is in het merendeel van de gevallen makkelijk te bestrijden, mits je de handen in elkaar slaat met een ervaren vochtexpert. Het is vooral belangrijk om snel in actie te schieten, want opstijgend vocht kan gevaren voor de stabiliteit van je woning én je gezondheid met zich meebrengen.

[

Hoe ontstaat opstijgend vocht in Aalter?

In Aalter is opstijgend vocht een aanhoudend probleem dat vele woningeigenaars vroeg of laat treft. Onder elke woning bevindt zich gewoonlijk een waterkering, een fysieke barrière die de woning scheidt van de vochtige ondergrond. Na verloop van tijd kan die waterkering echter scheurtjes beginnen te vertonen. Of mogelijk werd de waterkering indertijd fout geïnstalleerd en heeft het water een weg naar de bakstenen gevonden.

Het vocht verspreidt zich daarna geleidelijk omhoog door de muren. Zodra de bakstenen doordrenkt zijn, worden vochtplekken zichtbaar op de muren. Zie je die vochtplekken, dan is het vochtprobleem wel al ver gevorderd. Let daarom op de eerste tekenen van opstijgend vocht (waarover later meer).

muurbescherming tegen vocht

Nadelen van opstijgend vocht in Aalter

Opstijgend vocht is een ernstig probleem dat niet onderschat mag worden, in welke ruimte het zich ook voordoet. Vocht kan namelijk schadelijk zijn voor de gehele structuur van je woning en kan leiden tot blijvende schade als het niet tijdig wordt aangepakt.

Gevaar voor je woning

Het grootste gevaar van opstijgend vocht is dat het de bouwmaterialen van je huis aantast. Bakstenen die doordrenkt zijn met vocht verliezen hun stabiliteit en worden fragiel, waardoor ze kunnen beginnen af te brokkelen. Dat is geen goed nieuws. Bovendien kan het vocht de funderingen van je huis aantasten, wat kan leiden tot structurele problemen die de waarde van je woning aanzienlijk verminderen.

Gevaar voor je gezondheid

Niet alleen heeft opstijgend vocht een impact op de stabiliteit van je huis, maar het heeft ook ernstige gevolgen voor de gezondheid van de bewoners. Vochtige muren creëren namelijk een ideale omgeving voor de groei van schimmels. Die verspreiden zich via giftige sporen die op hun beurt kunnen leiden tot ademhalingsproblemen en allergieën. Kinderen, senioren en mensen met gezondheidsklachten zijn extra gevoelig voor die problemen. Let vooral op met de zwarte schimmel, die plant zich voort met de giftigste sporen.

Opstijgend vocht bestrijden in Aalter

Gelukkig kan opstijgend vocht altijd opgelost worden. Alles begint met een goede analyse van het probleem, want er zijn heel veel verschillende mogelijke oorzaken van opstijgend vocht. En elke soort opstijgend vocht vraagt om een andere behandeling.

In het beste geval volstaat een muurinjectie. Daarbij worden gaatjes in de vochtige muur in Aalter geboord. Die vullen onze vakmannen op met een waterafstotend middel dat geïnjecteerd wordt met een speciaal daarvoor ontwikkeld injectiepistool. Het middeltje verspreidt zich via de poriën van de bakstenen, hardt uit en vormt zo een nieuwe fysieke waterkering. Het is een bijzonder effectieve en relatief goedkope behandelmethode tegen opstijgend vocht.

Mogelijk zijn echter grotere werken nodig. In oude woningen waar het vochtprobleem genegeerd werd, moeten we de muren mogelijk onderkappen. De muren worden dan afgegraven en er wordt een nieuwe waterkering aangebracht onder de muren. Een heuse onderneming dus.

Opstijgend vocht in de kelder

Merk je het opstijgend vocht op in de kelder? Dan is een heel andere aanpak nodig.

Doorgaans biedt een kelderbekuiping de oplossing. Bij die methode wordt de binnenkant van de kelder voorzien van een waterdichte coating om vochtinfiltratie te voorkomen. Die coating wordt aangebracht op de muren en vloeren van de kelder. Dat gebeurt in verschillende lagen die onderling telkens moeten uitdrogen. Het is belangrijk dat de keldermuren vooraf grondig worden gereinigd en voorbereid voordat de coating wordt aangebracht om een optimale hechting te garanderen. Achteraf moet je tot slot altijd voldoende droogtijd voorzien. Het resultaat: een kelder die zo goed als nieuw is.

Een kelderdrainage is een andere methode om vocht in de kelder te bestrijden, vooral als het probleem wordt veroorzaakt door grondwater dat tegen de buitenmuren van de kelder drukt. Bij die methode wordt een systeem van drainagemembranen geïnstalleerd langs de kelderwanden om overtollig water af te voeren naar een afvoerpunt. Dat voorkomt niet dat het water binnensijpelt, maar het wordt wel meteen afgevoerd en zo voorkomen we schade. De membranen en de pomp worden netjes afgewerkt met een nieuwe keldervloer en kelderwanden.

Hoe herken je opstijgend vocht?

Opstijgend vocht in huis kan verschillende zichtbare symptomen vertonen. Hier zijn enkele veel voorkomende tekenen waaraan je opstijgend vocht kunt herkennen:

  • Vochtplekken op de muur die kunnen variëren in grootte en intensiteit, afhankelijk van de ernst van het vochtprobleem.
  • Het vocht kan ervoor zorgen dat verf begint af te bladderen of dat behang begint los te komen van de muur.
  • Loskomende plinten of plintrot
  • Een doffe, muffe geur in huis kan een indicatie zijn van opstijgend vocht. Die geur wordt veroorzaakt door de aanwezigheid van schimmels en bacteriën die gedijen in vochtige omstandigheden.
  • Wanneer het vocht verdampt, kunnen zouten die in de muur aanwezig zijn achterblijven, wat resulteert in een witte, poederachtige substantie op het oppervlak van de muur.
  • Opstijgend vocht kan leiden tot verkleuring van de muur, variërend van lichte vlekken tot donkere strepen.
  • Doorgaans voelt een muur die aangetast wordt door opstijgend vocht koud aan.

Als je een of meerdere van deze symptomen opmerkt in je huis, is het raadzaam om een professionele vochtexpert te raadplegen om het probleem te laten onderzoeken en aan te pakken. Hoe sneller, hoe beter! Je smoort opstijgend vocht het liefst in de kiem.

Vocht in hoeken van de kamer

Premie voor vochtbestrijding in Aalter

Voor heel wat methoden van vochtbestrijding kan je de Mijn VerbouwPremie aanvragen. Als je huis te kampen heeft met opstijgend vocht en behandelingen zoals muurinjecties of de installatie van een nieuwe waterkering nodig zijn, kom je bijvoorbeeld in aanmerking voor die premie. Ook maatregelen tegen doorslaand vocht worden deels terugbetaald. Moeten er schimmels verwijderd worden? Of kelderzwammen? Vergeet dan eveneens de premie niet aan te vragen.

De premie is een welgekomen duwtje in de rug. Behoor je tot de laagste inkomenscategorie, dan krijg je tot wel 50% van het factuurbedrag terugbetaald. Wie onder de middelste categorie valt, krijgt 35% terug.

Aquatec bestrijdt opstijgend vocht in Aalter

Aquatec is gespecialiseerd in het bestrijden van vochtproblemen in en rond Aalter. Heb je de eerste tekenen van opstijgend vocht gespot, neem dan meteen contact met ons op. Hoe vroeger we het opstijgend vocht kunnen bestrijden, hoe sneller en voordeliger de behandeling zal zijn.

We onderzoeken het vochtprobleem eerst grondig en stellen aan de hand van die analyse een plan van aanpak op. Dat gebeurt altijd helemaal op maat, want elk vochtprobleem is anders. Zo kunnen we verzekeren dat het vochtprobleem niet meer terugkomt. Contacteer ons vandaag nog en we plannen een vrijblijvende vochtanalyse in.