Blog

Premies vochtbestrijding en subsidies tegen vocht

Overige vochtproblemen

Premies vochtbestrijding en subsidies tegen vocht

Heeft uw woning last van een vochtige kelder of inslijpend en opstijgend vocht? Dan hebt u misschien recht op een van de premies die door de verschillende overheden in ons land worden uitgeschreven.
In deze blogpost overlopen we kort 2 Vlaamse premies die voor vochtbestrijding aangewend kunnen worden.

1. Vlaamse verbeteringspremie

De Vlaamse verbeteringspremie is een premie die toegekend kan worden aan iedere persoon die zijn of haar woning in het Vlaamse gewest wil verbeteren of uitbreiden omdat de woning in haar huidige staat niet meer aan de kwaliteitsnormen voldoet.
De premie kan aangevraagd worden voor een pand dat u zelf bewoont of verhuurt. Zoals bij elke premie zijn er enkele voorwaarden aan de toekenning van de verbeteringspremie verbonden. Deze voorwaarden hebben te maken met uw inkomen, de woning en in de ingediende facturen. U vindt hier een concreet overzicht van deze voorwaarden.

De verbeteringspremie kan per woning tot maximaal 3 keer aangevraagd in een periode van 10 jaar vanaf de aanvraag van de eerste premie. De aanvraag moet wel telkens betrekking hebben op een ander onderdeel van de verbeterings- of uitbreidingswerken. Deze lijst geeft een volledig overzicht van de verschillende werken die in aanmerking komen. Voor het behandelen van opstijgend vocht in binnen- en buitenmuren kunt u een premie tot 750 euro aanvragen.

Klik hier voor meer informatie over de Vlaamse verbeteringspremie.

» Vochtproblemen in huis aanpakken?Contacteer ons voor een gratis vochtanalyse

2. Vlaamse renovatiepremie

Er zijn enkele strikte voorwaarden om gebruik te kunnen maken van de Vlaamse renovatiepremie, afhankelijk van:

  • uw statuut als bewoner of verhuurder van de premiewoning
  • uw jaarlijkse inkomen
  • de premiewoning zelf, die moet gelegen zijn in het Vlaamse Gewest en minstens 25 jaar oud moet zijn. Vanaf 1 januari 2017 wordt deze begrenzing zelfs opgetrokken naar 30 jaar bij een eerste aanvraag.
  • het feit of u al dan niet meerdere eigendommen hebt
  • de facturen, die niet meer dan twee jaar oud mogen zijn en ook niet mogen dateren van voor u eigenaar werd van de woning. Opgelet: kastickets, bestelbons enzovoort… worden niet aanvaard als factuur. Vraag uw leverancier dus altijd om een factuur.

Een volledig overzicht van deze voorwaarden vindt u hier.

Verschillende werken komen in aanmerking voor de Vlaamse renovatiepremie. Raadpleeg hier het volledige overzicht. De behandeling van muren tegen opstijgend vocht en de behandeling van ondergrondse muren tegen insijpelend vocht vallen onder de eerste categorie van structurele werken.

Het precieze bedrag van de premie wordt berekend per categorie van werken en bedraagt 20% of 30% van de kostprijs van de werken (excl. BTW), afhankelijk van uw inkomen. Meer concrete bedragen en voorbeelden vindt u hier. De totale renovatiepremie kan in ieder geval nooit meer dan 10.000 euro bedragen voor alle categorieën samen.

Lees hier alles over de Vlaamse renovatiepremie.

De aanvraagprocedure en -formulieren kan u hier terugvinden.

Vochtprobleem in huis? Vraag uw gratis diagnose aan.

Onze vochtadviseur contacteert u.
U ontvangt gratis professioneel advies.

    EigenaarHuurder