Condensatieproblemen in Halmaal

Condensatieproblemen in Halmaal

Condensatie lijkt onschuldig, maar kan wel degelijk flink wat problemen veroorzaken. Condens op de spiegel in de badkamer na een warme douche is onschuldig, net als aangedampte ramen in de keuken na het bereiden van een maaltijd. Maar wanneer de condens zich vormt op de muren of het plafond, dan zit je wel met een probleem. Het is namelijk een bron voor vochtproblemen.

Hoe ontstaan condensatieproblemen in Halmaal?

Condens en vochtplekken ontstaan gewoonlijk wanneer het percentage waterdamp in de lucht te hoog is geworden. Bij een luchtvochtigheidsgraad van 45% of meer kunnen problemen optreden. Er hangt dan zoveel waterdamp in de lucht, dat er zich druppeltjes zullen vormen op koude oppervlaktes.

Doordat de waterdamp binnen blijft hangen, kleeft het zich als het ware vast aan oppervlaktes die een ietwat lagere temperatuur hebben. De waterdamp wordt op die manier weer vloeibaar. Wanneer dat een keer gebeurt, hoef je je geen zorgen te maken. Maar wanneer het condensatieproces zich vaak herhaalt, zullen de druppeltjes uiteindelijk binnendringen in de muren. Zo ontstaan er vochtplekken, met alle gevolgen van dien.

condens op ramen

Wat zijn de gevolgen van condensatieproblemen?

Indien er enkel sprake is van condens op gladde oppervlakken zoals ramen en spiegels, is er niet zo veel aan de hand. Je kan ramen en spiegels immers makkelijk schoonvegen. Bij houten ramen moet je wel alert zijn voor zwellingen en schimmelvorming, al loopt het meestal niet zo’n vaart. Gaat het om grote condensproblemen, dan kunnen de druppeltjes wel terechtkomen in houten kozijnen, die uiteindelijk kunnen beginnen te rotten.

Heb je last van condensatie op muren en plafonds, dan is het schadelijk effect veel directer. Het is weliswaar niet meteen te zien, maar langzamerhand bouwt het vocht zich op in het bouwmateriaal. Zo ontstaat de ideale voedingsbodem voor schimmels. Die voeden zich namelijk met water en de mineralen die in het pleisterwerk of de bakstenen aanwezig zijn.

Die schimmels vormen niet alleen een doorn in het oog, ze zijn ook niet bevorderlijk voor de conditie van je woning of bedrijfspand. Schimmeldraden dringen namelijk diep door in de muren waardoor de kwaliteit van de wanden achteruit gaat. Ben je er niet snel bij, dan moet het pleisterwerk, het behang of de verf opnieuw aangebracht worden. Schimmels planten zich bovendien voort met giftige sporen. Wanneer je die inademt, ondervind je klachten aan de luchtwegen en je krijgt ook af te rekenen met hoofdpijn, keelpijn en vermoeidheid. Je pakt condensatieproblemen in Halmaal dus beter gisteren dan vandaag aan.

condens-schimmel-in-huis

Hoe kan je condensatieproblemen in Halmaal oplossen?

Gelukkig zijn vochtproblemen en schimmels door condensatie het makkelijkst op te lossen van alle vochtproblemen. We adviseren je om ruimtes waar je vaak condensatieproblemen merkt te verluchten, vooral na het douchen of het koken. Zo vervang je de vochtige lucht met nieuwe, droge lucht van buitenaf. Geen waterdamp in de lucht betekent ook dat het vocht niet kan neerslaan op je muren, plafonds of ramen. Zo voorkom je condensatieproblemen in Halmaal.

Dat kan op twee manieren. De makkelijkste methode om waterdamp in de lucht weg te halen, is door het raam open te zetten. Zo verlucht je de ruimte en wordt de waterdamp vervangen door droge buitenlucht.

  • Een raam openzetten is echter niet altijd mogelijk. Sommige badkamers hebben nu eenmaal geen raam en ook in kelders is dat eerder uitzonderlijk. Een ventilatiesysteem is dan de oplossing. Met een mechanisch ventilatiesysteem wordt de lucht continu ververst en waterdamp afgevoerd. Dat is niet alleen goed voor condensatieproblemen, maar ook om de luchtkwaliteit in huis te verbeteren. Ramen openen is in de winter ook allesbehalve aangenaam; dat probleem heb je niet met een ventilatiesysteem.
  • Om er zeker van te zijn dat de condens niet meer terugkeert, is het aangeraden om een mechanisch ventilatiesysteem te installeren. Daarmee zorg je ervoor dat er continu geventileerd wordt waardoor je pand in de toekomst niet meer kwetsbaar is voor condensatieproblemen. Nog een groot voordeel is dat je met een mechanisch ventilatiesysteem de temperatuur niet doet dalen. Een raam openzetten in de winter is allesbehalve aangenaam.
  • Natuurlijk pakken we ook de schimmels aan. Dat doen we met professionele middelen, wat nodig is om de schimmels voor eens en voor altijd uit te roeien.

Hoe kan je condensatieproblemen in Halmaal vermijden?

Condensatieproblemen zijn vervelend en kunnen flink wat schade met zich meebrengen. Voorkomen is dan ook beter dan genezen. En gelukkig is er geen vochtprobleem zo makkelijk te voorkomen als condensatie. De sleutel is ook hier ventileren.

Kan je de kelder niet ventileren of heb je geen raam in de badkamer? Dan installeer je een ventilatiesysteem. Zo wordt de waterdamp afgevoerd, verbeter je de luchtkwaliteit en hoef je je geen zorgen meer te maken over vochtplekken en schimmels. Een dergelijk ventilatiesysteem is om dezelfde redenen trouwens ook een goed idee in andere ruimtes, zoals de keuken of de slaapkamer.

Aquatec verlost je van condensatieproblemen in Halmaal

Heb je te kampen met condensatieproblemen in Halmaal? Dan kan je terecht bij Aquatec. Maak een afspraak en we komen bij je langs in Halmaal om het condensatieprobleem te analyseren en je relevant advies te geven. We werken aan een gepaste oplossing en verlossen je woning in Halmaal van condensatieproblemen.