Condensatieproblemen in Rotselaar

Condensatieproblemen in Rotselaar

Woon je in Rotselaar en heb je last van condensatieproblemen en vochtplekken in je woning? Dan ben je zeker niet de enige. Heel wat woningen en gebouwen in Rotselaar hebben te lijden onder vochtproblemen en condensatie is daarbij een grote boosdoener. Condens kan leiden tot vochtplekken, schimmelvorming en creëert een ongezond leefklimaat in huis. Je pakt die condensatieproblemen in Rotselaar dus beter zo snel mogelijk aan.

Hoe ontstaan condensatieproblemen in Rotselaar?

Condensatie ontstaat wanneer de lucht bijzonder vochtig is. Doorgaans bedraagt de luchtvochtigheidsgraad in huis tussen de 40 en 60 procent. Maar in ruimtes waar warm water gebruikt wordt, kan de luchtvochtigheidsgraad veel hoger liggen. Denk dan aan badkamers waar je net een warme douche hebt genomen of de keuken waar je hebt staan koken. Ook wanneer je de was in huis laat drogen, jaag je de luchtvochtigheidsgraad de hoogte in.

Dat is op zich geen probleem, maar al die waterdamp in de lucht kan leiden tot vochtplekken. De waterdamp komt in huis namelijk in contact met koude oppervlaktes. Dat kunnen ramen en spiegels zijn, maar ook muren en plafonds. De waterdamp botst met die koude oppervlakte en verandert van damp terug in een waterdruppel. Die waterdruppeltjes blijven hangen aan de muur of het plafond en kunnen zo binnendringen in het bouwmateriaal. Wanneer dat telkens weer opnieuw gebeurt, ontstaan er uiteindelijk schimmelplekken. En die ben je natuurlijk liever kwijt dan rijk.

condens op ramen

Wat zijn de gevolgen van condensatieproblemen?

Indien er enkel sprake is van condens op gladde oppervlakken zoals ramen en spiegels, is er niet zo veel aan de hand. Je kan ramen en spiegels immers makkelijk schoonvegen. Gaat het om grote condensproblemen, dan kunnen de druppeltjes wel terechtkomen in houten kozijnen, die uiteindelijk kunnen beginnen te rotten.

Heb je last van condensatie op muren en plafonds, dan is het schadelijk effect veel directer. Het is weliswaar niet meteen te zien, maar langzamerhand bouwt het vocht zich op in het bouwmateriaal. Zo ontstaat de ideale voedingsbodem voor schimmels. Die voeden zich namelijk met water en de mineralen die in het pleisterwerk of de bakstenen aanwezig zijn.

Die schimmels vormen niet alleen een doorn in het oog, ze zijn ook niet bevorderlijk voor de conditie van je woning of bedrijfspand. Schimmeldraden dringen namelijk diep door in de muren waardoor de kwaliteit van de wanden achteruit gaat. Ben je er niet snel bij, dan moet het pleisterwerk, het behang of de verf opnieuw aangebracht worden. Schimmels planten zich bovendien voort met giftige sporen. Wanneer je die inademt, ondervind je klachten aan de luchtwegen en je krijgt ook af te rekenen met hoofdpijn, keelpijn en vermoeidheid. Je pakt condensatieproblemen in Rotselaar dus beter gisteren dan vandaag aan.

condens-schimmel-in-huis

Hoe kan je condensatieproblemen in Rotselaar oplossen?

Gelukkig zijn vochtproblemen en schimmels door condensatie het makkelijkst op te lossen van alle vochtproblemen. We adviseren je om ruimtes waar je vaak condensatieproblemen merkt te verluchten, vooral na het douchen of het koken. Zo vervang je de vochtige lucht met nieuwe, droge lucht van buitenaf. Geen waterdamp in de lucht betekent ook dat het vocht niet kan neerslaan op je muren, plafonds of ramen. Zo voorkom je condensatieproblemen in Rotselaar.

Maar verluchten zal het condensatieprobleem niet oplossen. Om er zeker van te zijn dat de condens niet meer terugkeert, is het aangeraden om een mechanisch ventilatiesysteem te installeren. Daarmee zorg je ervoor dat er continu geventileerd wordt waardoor je pand in de toekomst niet meer kwetsbaar is voor condensatieproblemen. Nog een groot voordeel is dat je met een mechanisch ventilatiesysteem de temperatuur niet doet dalen. Een raam openzetten in de winter is allesbehalve aangenaam.

Natuurlijk pakken we ook de schimmels aan. Dat doen we met professionele middelen, wat nodig is om de schimmels voor eens en voor altijd uit te roeien.

Aquatec verlost je van condensatieproblemen in Rotselaar

Heb je te kampen met condensatieproblemen in Rotselaar? Dan kan je terecht bij Aquatec. Maak een afspraak en we komen bij je langs in Rotselaar om het condensatieprobleem te analyseren en je relevant advies te geven. We werken aan een gepaste oplossing en verlossen je woning in Rotselaar van condensatieproblemen.