Blog

Wat zijn de gevolgen van hygroscopische zouten?

Overige vochtproblemen

Wat zijn de gevolgen van hygroscopische zouten?

Hygroscopische zouten zorgen niet altijd voor problemen. Helaas is dit vaak wel het geval. Alleen als je te maken hebt met witte aanslag door zouten in de bouwmaterialen, hoef je je geen zorgen te maken. In dit geval zal de witte aanslag vanzelf verdwijnen. Heb je te maken met witte aanslag door bepaalde vochtproblemen, dan moet je het achterliggende probleem aanpakken om de aanslag te laten verdwijnen.

Doe je dit niet, dan krijg je te maken met de vervelende gevolgen van hygroscopische zouten. Welke gevolgen dit zijn, lees je op deze pagina.

Gevolg #1: Witte aanslag op de muren.

Het eerste gevolg van hygroscopische zouten in het metselwerk, is het ontstaan van witte aanslag op de muur. Deze aanslag kan vrij onopvallend zijn, maar de aanslag kan ook erg groot worden. Is dit het geval, dan valt de aanslag door de hygroscopische zouten goed op. Hierdoor zien de muren er minder netjes en strak uit.

Gevolg #2: Interne schade

Witte aanslag is vervelend, maar niet schadelijk. Toch kunnen de hygroscopische zouten ook schadelijk zijn voor jouw muren. Zorgen de zouten namelijk voor interne schade, dan kan het pleisterwerk van de muur beschadigd raken. Kom je op dit moment nog steeds niet in actie, dan gaat de interne schade verder naar binnen en kan het metselwerk uiteindelijk aangetast worden door de hygroscopische zouten. Is dit het geval, dan is het nodig het metselwerk te repareren en te versterken. Ben je hier zelfs te laat mee, dan moet het metselwerk helemaal vervangen worden. Dit kost veel geld en daarom kun je dit beter voorkomen door de hygroscopische zouten tijdig aan te pakken.

Wil je dit voorkomen? Dan moet je het achterliggende probleem van de hygroscopische zouten tijdig aanpakken. Dit betekent dat je moet achterhalen waar het probleem vandaan komt, om vervolgens de oorzaak aan te pakken en de hygroscopische zouten te laten verdwijnen.

» Ook last van witte vlekken op uw muren?Contacteer ons en vraag uw gratis vochtdiagnose op maat!

Hoe oplossen? De vicieuze cirkel van hygroscopische zouten

Een groot nadeel van hygroscopische zouten in de muur, is het feit dat deze zouten een bepaalde vicieuze cirkel hebben. Dit komt omdat de zouten in de muur vocht aantrekken. Omdat de zouten vocht aantrekken, krijgt de aangetaste muur geen kans om te drogen. En omdat de muur geen kans krijgt om te drogen, blijft het probleem van de hygroscopische zouten bestaan. Alleen als je hier zelf iets aan doet, door het achterliggende vochtprobleem aan te pakken, kun je de vicieuze cirkel doorbreken.

Het doorbreken van de vicieuze cirkel van de hygroscopische zouten is niet gemakkelijk. Het is vrijwel onmogelijk dit zelf te doen, simpelweg omdat je geen ervaring hebt met het effectief bestrijden van hygroscopische zouten. Wil je de vicieuze cirkel effectief doorbreken om de zouten helemaal uit de muur te verwijderen, dan dien je hier een expert voor in te huren. Het gaat om een expert die ervaring heeft met het effectief verhelpen van vochtproblemen in de muur en het verwijderen van de hygroscopische zouten die door deze vochtproblemen in het metselwerk terecht zijn gekomen.

Vochtprobleem in huis? Vraag uw gratis diagnose aan.

Onze vochtadviseur contacteert u.
U ontvangt gratis professioneel advies.

EigenaarHuurder