Hoe een kelder verluchten?

Hoe een kelder verluchten?

Misschien hebt u ook wel al gemerkt dat het klimaat in uw kelder afwijkt van andere ruimten in huis? Een kelder voelt al snel muffig, bedompt en vochtig aan. Dit is helemaal niet vreemd, aangezien een kelder nu eenmaal ondergronds gelegen is.  Hierdoor heeft een kelder minder goed toegang heeft tot frisse lucht. Wilt u ervoor zorgen dat uw kelder net als andere ruimten wordt voorzien van verse lucht? Dan zult u uw kelder moeten verluchten.

Waarom is kelderverluchting belangrijk?

Indien u uw kelder vrijwel nooit gebruikt, zult u allicht denken dat deze ruimte niet zo heel belangrijk is en niet veel onderhoud behoeft. Niets is echter minder waar. Een kelder is het fundament van uw woning. Het is dus wel degelijk belangrijk dat uw kelder in goede en sterke conditie is. En kelders die veel gebruikt worden, zijn het liefst natuurlijk ook zo droog mogelijk.

Kelderverluchting zorgt ervoor dat het klimaat, en dan met name de relatieve luchtvochtigheid in uw kelder, op een gezond peil worden gehouden. Dit is van groot belang omdat een te hoge luchtvochtigheid tot vochtproblemen zoals condensatie kan leiden. Daarnaast zullen eventuele andere vochtproblemen bij onvoldoende kelderverluchting minder goed behandeld kunnen worden. Denk hierbij aan binnentredend sijpel- of grondwater. Is de luchtvochtigheid in uw kelder dan ook nog eens te hoog? Dan wordt uw kelder alsmaar natter en vochtiger, en dit komt de bouwkundige constructie van uw  kelder en woning absoluut niet ten goede.

» Vocht in uw kelder?Contacteer ons en vraag uw gratis vochtdiagnose op maat!

Welke opties voor kelderverluchting?

Kelderverluchting kan heel gemakkelijk worden bereikt, zonder een gigantische investering. U kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om een luchtrooster te plaatsen in één van uw kelderwanden. Ook kunt u met een pvc buis een zogeheten verluchtingsbuis maken, waardoor er altijd frisse lucht in uw kelder kan komen. Het enige nadeel aan deze beide oplossingen is dat zowel de buis als het rooster zich buiten meestal op straatniveau bevindt. Regent het een tijdje hevig? Dan bestaat de kans dat het regenwater via deze openingen uw kelder binnenkomt, waardoor u nog extra vochtproblemen binnenhaalt. 

Eigenlijk is de meest efficiënte en effectieve optie altijd het installeren van een mechanisch ventilatiesysteem. U kunt dan alsnog kiezen uit verschillende typen, zoals een ventilatiesysteem C of een ventilatiesysteem D. Ventilatiesystemen C werken voor een deel mechanisch en voeren voor op natuurlijke wijze lucht af en/of aan. Ventilatiesystemen D zijn volledig mechanisch. In elk geval weet u dan zeker dat er altijd voldoende frisse lucht in uw kelder aanwezig is, waardoor het luchtvochtigheidsniveau ook altijd op een gezond peil blijft.

Welke vorm van kelderverluchting is voor u geschikt?

Wilt u ook graag uw kelder op een juiste wijze verluchten? Maar weet u niet precies welke methode voor uw kelder het meest geschikt is? Aquatec Vochtbestrijding helpt u graag met al uw vragen, wensen en behoeften. Wij komen graag geheel gratis en vrijblijvend bij u langs om een grondige (gratis) vochtanalyse uit te voeren, waarna wij u precies kunnen vertellen hoe u uw kelder kunt verluchten. Samen zorgen we voor een prettige, droge en vochtvrije kelder. Neem nu contact met ons op!

» Vraag uw gratis vocht diagnose aanWe lossen elk vochtprobleem op, met garantie !

Gratis infogids: Eerste hulp bij vocht in huis

Last van vocht in huis?
Onze vochtgids bevat 15 pagina's met tips en info hoe u zelf vochtproblemen kan herkennen.
Naam*
E-mail*

Aquatec-vochtbestrijding is lid van volgende federaties

  • WTCB
  • Bouwunie
  • Confederatie Bouw