Blog

Hoe aangetast stucwerk voorkomen?

Overige vochtproblemen

Hoe aangetast stucwerk voorkomen?

Heeft u last van afbladderend, loshangend of aangetast stucwerk? Dan bestaat er een aanzienlijke kans dat dit veroorzaakt wordt door opstijgend vocht in uw woning. Een andere mogelijke oorzaak is het gebruik van bouwproducten van mindere kwaliteit. Bij beide oorzaken gaat het in wezen om hetzelfde probleem: schade door een plaatselijk te veel aan zouten. Wilt u weten hoe u aangetast stucwerk kunt aanpakken en voorkomen? Lees dan snel verder.

Hoe veroorzaken zouten aangetast stucwerk?

Er is sprake van opstijgend vocht wanneer vocht zich vanuit de grond via de muren verspreid. Het vocht slaat hierbij door de muren. In de kern van uw stucwerk vormen zich tegelijkertijd zoutkristallen. Meestal gaat het hierbij om sulfaten. Deze vormen witte vlekken, waardoor het aangetast stucwerk zichbaar wordt. Er zijn ook andere zouttypes die schade aan uw stucwerk kunnen veroorzaken. Zo bestaan er naast sulfaten ook nitraten en chloriden. Bij deze laatste zoutsoort gaat uw stucwerk afbrokkelen en verpoederen. Uw muren worden hierdoor namelijk poreus. De zoutkristallen drukken het aangetast stucwerk naar buiten, waardoor deze gaat verkleuren en afbrokkelen. Wanneer er sprake is van aangetast stucwerk door nitraten en chloriden, is een andere aanpak vereist dan bij aantasting van uw stucwerk door sulfaten.

Hoe aangetast stucwerk aanpakken?

Heeft u te maken met aangetast stucwerk door zoutkristallen? Dan kunt u het probleem aanpakken met zogenaamde zoutpleisters of zoutblokkerende membranen. Deze pleisters laten damp door, waardoor de muur kan ademen. Tegelijkertijd zijn de pleisters vochtwerend, zodat het vocht op de aangetaste plek geen kans meer krijgt. Zoutpleisters kunnen op verschillende typen ondergrond worden aangebracht. Hiermee kunt u aangetast stucwerk dan ook op elke plaats in uw woning behandelen. Het aanbrengen van zoutpleisters kan in combinatie met het aanbrengen van een vochtwerende injectiegel ervoor zorgen dat opstijgend vocht geen kans meer krijgt in uw woning. U zult na een behandeling dan ook niet langer last hebben van aangetast stucwerk. Zo voorkomt u toekomstige problemen.

Hoe aangetast stucwerk voorkomen?

Heeft u nog geen last van aangetast stucwerk, maar is uw woning wel vochtig? Pak het probleem dan tijdig aan om erger te voorkomen. Zorg er in ieder geval voor dat uw woning zo veel mogelijk vochtvrij gemaakt wordt. Dit kunt u deels bereiken door uw huis regelmatig te luchten en in vochtige ruimtes een raampje open te zetten of een afzuiginstallatie te installeren. Daarnaast kunt u ervoor kiezen een luchtontvochtiger aan te schaffen. Met een dergelijke luchtregelaar kan waterdamp dat uit vocht verkregen wordt opgevangen worden en eventueel verspreid worden naar drogere ruimtes in uw woning.

Aquatec is gespecialiseerd in het behandelen van opstijgend vocht. Wij werken met een speciaal ontwikkelde milieuvriendelijke AquaTec 85% injectiegel. Na behandeling zorgen wij uiteraard voor de reparatie van uw aangetast stucwerk, zodat de plek er weer als nieuw uitziet. Daarnaast zorgen wij voor een speciale afwerking, zodat opstijgend vocht in uw woning geen kans meer krijgt. Ook voor advies over vochtregulatie in uw woning kunt u bij ons terecht. Wij kunnen u tevens adviseren over de aanschaf van een goede luchtontvochtiger om aangetast stucwerk te voorkomen. Meer weten? Neem dan contact met ons op. Wij staan u graag te woord.

Vochtprobleem in huis? Vraag uw gratis diagnose aan.

Onze vochtadviseur contacteert u.
U ontvangt gratis professioneel advies.

EigenaarHuurder