Gevel impregneren: voor- en nadelen, werkwijze

Gevel impregneren: voor- en nadelen, werkwijze

Wat betekent impregneren? Waarvoor dient het? Kan impregneren bijvoorbeeld uw geven tegen slagregen beschermen?
Vochtproblemen kunnen heel wat nadelige gevolgen hebben voor zowel u als uw woning. Probeer daarom op voorhand om vochtproblemen te voorkomen. Condens en condensatieproblemen kunnen bijvoorbeeld worden bestreden door het installeren van een ventilatiesysteem. Maar wist u dat u ook vochtproblemen met een externe oorzaak, zoals bijvoorbeeld doorslaand vocht, voor kunt zijn?

Doorslaand vocht komt meestal via de gevel van uw woning binnen. Het metsel- en voegwerk van uw gevel is namelijk poreus van aard en indien niet goed onderhouden, zal deze porositeit op termijn leiden tot binnentredend vocht. Vooral woningen in gebieden met een hoge regenval zijn hier extra gevoelig voor. Het verdient daarom aanbeveling om de gevel van uw woning in optimale conditie te houden. Dit kunt u bereiken door uw gevel periodiek te laten impregneren.

Wat betekent impregneren en wat doet het?

Wanneer u uw gevel laat impregneren - dit wordt ook wel hydrofuge genoemd - dan geeft u uw woning eigenlijk een soort waterafstotend jasje. De gevel van uw huis wordt verneveld met een middel dat de porositeit van uw gevel aanpakt, maar tegelijkertijd uw gevel nog steeds goed laat ademen. Vooral het damp-open karakter is hetgeen hydrofuge zo doeltreffend maakt: wordt uw gevel nat, dan kan deze binnen een mum van tijd weer uitdrogen.

Zodoende zal vocht nooit lang in uw gevel opgeslagen blijven en kunnen leiden tot vervelende gevolgen zoals doorslaand vocht, vochtplekken op uw binnenmuren, of zelfs schimmel en huiszwam. Uw gevel is uitzonderlijk goed beschermd tegen een heel scala aan vochtproblemen, terwijl het aanzicht van uw gevel helemaal hetzelfde blijft. Gevelimpregnatie is kleurloos en doorzichtig; u ziet er dus niets van.

» Last van doorslaand vocht?Contacteer ons voor uw gratis vochtdiagnose op maat!

Wanneer uw gevel impregneren?

Het beste is uw gevel of muur te laten impregneren op het moment dat de gevel nog in redelijke tot goede conditie is. Wacht u te lang, dan loopt u het risico dat reeds aanwezig vocht diverse vormen van schade zal toebrengen. Zo kunt u te maken krijgen met fijne haarscheurtjes in het metsel- en voegwerk of in het pleisterwerk, indien dit aanwezig is.

Vocht kan via deze zwakke plekken gemakkelijk binnendringen. Gebeurt dit in een periode met vorst, dan zal het vocht door de lage temperaturen bevriezen en uitzetten. Hierdoor kunnen de beschadigingen in een rap tempo steeds groter worden. Is er inmiddels sprake van beschadigingen, dan moeten deze eerst aangepakt worden alvorens uw gevel kan worden geïmpregneerd.Gevelimpregnatie kan een beschadigde gevel op zichzelf natuurlijk niet herstellen; hydrofuge is alleen werkzaam op een gevel die geen scheuren, barsten of lekkages vertoont.

Is uw gevel geschikt voor impregnatie?

Wilt u weten of uw gevel kan worden geïmpregneerd? Neem dan contact op met AquaTec Vochtbestrijding. Wij plannen met u meteen een afspraak in voor een geheel gratis en vrijblijvende vochtanalyse. Zo krijgt u meteen een beeld van de mogelijkheden. Wij kijken onder andere naar de kwaliteit van uw gevel, het al dan niet aanwezige pleisterwerk en de eventuele beschadigingen. Na deze vochtdiagnose kunnen wij u precies vertellen, hoe u uw gevel weer in topconditie krijgt.

» Vraag uw gratis vocht diagnose aanWe lossen elk vochtprobleem op, met garantie !

Gratis infogids: Eerste hulp bij vocht in huis

Last van vocht in huis?
Onze vochtgids bevat 15 pagina's met tips en info hoe u zelf vochtproblemen kan herkennen.
Naam*
E-mail*

Aquatec-vochtbestrijding is lid van volgende federaties

  • WTCB
  • Bouwunie
  • Confederatie Bouw