Blog

De nadelen van een vochtige kelder

Overige vochtproblemen

De nadelen van een vochtige kelder

In veel woningen is de kelder waarschijnlijk de meest vochtige ruimte. Enerzijds komt dit omdat de kelder gedeeltelijk of volledig onder het grondwaterniveau is gebouwd. Anderzijds speelt ook de natte Belgische grond een rol. Hierdoor trekt vocht makkelijker de kelder in en dat veroorzaakt veel ongemak. Er zijn namelijk tal van nadelen aan een vochtige kelder!

Een groot nadeel is bijvoorbeeld het gevaar voor de gezondheid. Door vochtproblemen in de kelder kan schimmelvorming ontstaan. Bij permanent vochtige binnenmuren of plafonds ontstaat heel gemakkelijk schimmelvorming.

Schimmel in een vochtige kelder

Schimmel is eigenlijk een soort paddenstoel die goed kan leven op een vochtige en warme plek. De sporen van de paddenstoel ontkiemen, waardoor er uiteindelijk een plek ontstaat die je met het blote oog kan zien. Omdat schimmels continu zorgen voor nieuwe sporen, kan een schimmelnetwerk zich heel snel verspreiden.

Een schimmel in de kelder ziet er niet alleen vanuit esthetisch oogpunt onaantrekkelijk uit, ook voor de gezondheid kan schimmel schadelijke gevolgen hebben. De sporen in de lucht kunnen immers ademhalingsproblemen veroorzaken en leiden tot allergieën. Ook chronische neusontsteking, eczeem en een aanslag op uw immuunsysteem kunnen mogelijke gevolgen zijn van schimmel.

Overigens vinden niet alleen schimmels een vochtige en warme plek fijn: ongedierte houdt hier ook van! Pissebedden en zilvervisjes nestelen zich graag in een vochtige kelder.

Geurhinder bij een natte kelder

Huiseigenaren in het ‘bezit’ van een natte kelder kunnen er waarschijnlijk over meepraten: een natte kelder verspreidt een onaangename geur. Deze muffe geur is typerend voor een te natte of vochtige kelder.

Zeker als u de woning een tijdje niet goed heeft verlucht, bestaat het risico dat de muffe geur overslaat naar de andere kamers in de woning.

Beperking van leefruimte

Een vervelende geur en een ongezonde leefruimte: het zijn twee belangrijke redenen om geen gebruik te maken van de kelder. Tel daarbij op dat een vochtige kelder geen geschikte plaats is voor de opslag van levensmiddelen of andere goederen, en u heeft al snel een ruimte in huis die u niet ten volle kan benutten.

Dat is natuurlijk zonde, want een kelderruimte zou perfect gebruikt kunnen worden als hobby-, logeer-, of speelkamer.

Waardevermindering

Een natte kelder geeft niet alleen praktische beslommeringen, maar heeft ook effect op uw financiële situatie. Poreuze muren, schimmels en een ruimte die niet goed bewoonbaar is, drukken allemaal op de waarde van uw huis.

Bovendien stijgt de energierekening wanneer u geen waterdichte kelder heeft. Vochtige lucht is immers moeilijker te verwarmen dan droge lucht.

Kelderdichting: snel geregeld

U ziet het: een vochtige kelder levert veel problemen op. Deze kunnen variëren van een hoge energienota tot serieuze gezondheidsproblemen. Gelukkig is het mogelijk om uw kelder professioneel te laten dichten. Door te kiezen voor een specialist, weet u zeker dat de vochtproblemen grondig worden aangepakt en uw kelder snel en vakkundig gedicht wordt.

Bent u benieuwd naar onze mogelijkheden van kelderdichting? Neem dan vrijblijvend contact op met Aquatec. U kan altijd gebruik maken van een gratis vochtdiagnose. Bovendien lossen we elk probleem op met garantie!

Vochtprobleem in huis? Vraag uw gratis diagnose aan.

Onze vochtadviseur contacteert u.
U ontvangt gratis professioneel advies.

EigenaarHuurder