Badkamer ventilatie plaatsen? Wat zijn de mogelijkheden?

Badkamer ventilatie plaatsen? Wat zijn de mogelijkheden?

Als er één ruimte in huis is die baat heeft bij een goed werkend ventilatiesysteem, dan is het wel uw badkamer. Waarom? Omdat u dagelijks in deze ruimte met water werkt, veelal meerdere malen op een dag. Beschikt u nog niet over een goede manier om de vochtige lucht af te voeren die hierdoor ontstaat?

Dan zal de waterdamp in de ruimte blijven zweven en zich hechten aan de aanwezige oppervlakken. Om dit te voorkomen, kunt u het beste een mechanisch ventilatiesysteem laten installeren. In dit artikel leggen wij diverse soorten badkamer ventilatie aan u voor, zodat u goed op de hoogte bent van alle beschikbare opties.

1. Diverse soorten ventilatie voor in uw badkamer

Er zijn meerdere typen ventilatoren voorhanden, met elk hun eigen specifieke werking. Het type dat u kiest zal vooral afhangen van de plek waar u de ventilatie wilt laten installeren en over welke mogelijkheden uw badkamer beschikt tot installatie. Om de beste keuze te maken laat u zich het best informeren door een expert.

2. Ventilatoren aan het plafond of aan de muur

Deze ventilatiesystemen worden ook wel de opbouwventilatoren genoemd. Deze soort wordt erg vaak geplaatst, vanwege het feit dat ze erg simpel en snel te installeren zijn. Daarnaast bieden ze ook een goede luchtafvoercapaciteit.

Wanneer het kanaal naar buiten toe waarlangs de lucht wordt afgevoerd redelijk kort is, dan is dit in principe de beste keuze voor u. U kunt ook opteren voor ietwat duurdere modellen in netjes in de muur weg te werken zijn, of zelfs designvarianten voor een mooiere uitstraling.

» Last van vocht in de badkamer?Contacteer ons voor uw GRATIS vochtdiagnose op maat!

 

3. Kanaalventilatoren

Een ander type ventilatiesysteem betreft de kanaalventilator. Deze soort wordt tussen een tweetal afvoerbuizen gemonteerd, waardoor het ventilatiesysteem in het geheel niet zichtbaar is. Ook zult u een stuk minder geluidsoverlast ervaren, omdat het systeem zelf zich niet in de badkamer bevindt maar bijvoorbeeld boven het plafond. Dit type is redelijk krachtig en kan veel lucht aan- en afvoeren, ook over langere afstanden.

4. Buisventilatoren

Een buisventilator wordt, zoals de term al aangeeft, in een afvoerbuis geplaatst. Dit is mogelijk in buizen met een diameter tussen circa 10 en 15 centimeter. Deze soorten ventilatiesystemen worden vaak in kleinere ruimten geplaatst, zoals een kleine badkamer of een toilet. De ventilator bevindt zich dan in de buitenmuur in de afvoerbuis.

Hoe werkt een ventilatiesysteem eigenlijk?

Ventilatoren werken door middel van zogeheten schoepen: dit zijn de bladen van de ventilator die als molenwieken draaien, alleen dan erg snel. Door deze snelle beweging ontstaan vervolgens luchtstromingen.

Zowel de specifieke vorm van de schoepen als de manier waarop een ventilator wordt gemonteerd, bepaalt uiteindelijk de exacte werking van het ventilatiesysteem. Hierin wordt een axiale werking onderscheiden van een radiale werking.

5. Axiaal en radiaal ventilatoren

Veruit de meeste badkamerventilatoren zijn axiaal, dit houdt in dat ze over dunne ventilatorbladeren beschikken. Door deze dunne schoepen is de ombouw van deze ventilatoren redelijk klein en goed plaatsbaar in vele ruimten. Deze soort kan veel lucht aan- en afvoeren, doch bouwt minder goed druk op.

Een radiaal (ook wel centrifugaal) ventilator wordt in een cilinder gemonteerd. Door deze specifieke constructie hoeft deze ventilator minder toeren te maken dan een axiaal ventilator. Daarnaast kan deze ventilator goed druk opbouwen, hetgeen vereist is voor luchtafvoerkanalen die langer zijn. Het nadeel aan deze ventilator, is dat een radiaal ventilator groter is dan een axiaal ventilator en daardoor niet overal goed te plaatsen.

6. Aquatec Vochtbestrijding kiest altijd het beste ventilatiesysteem voor uw badkamer

Wilt u van die te hoge luchtvochtigheid in uw badkamer af?

Bel ons gratis nummer 0800/11.134 of contacteer ons via email. Wij komen graag vrijblijvend bij u langs voor een gratis vochtdiagnose, indien gewenst. Daarna kunnen wij u uitstekend adviseren over alle ventilatiesystemen die wij voor u kunnen monteren en welke optie voor u het meest efficiënt zal zijn.

» Vraag uw gratis vocht diagnose aanWe lossen elk vochtprobleem op, met garantie !

Gratis infogids: Eerste hulp bij vocht in huis

Last van vocht in huis?
Onze vochtgids bevat 15 pagina's met tips en info hoe u zelf vochtproblemen kan herkennen.
Naam*
E-mail*

Aquatec-vochtbestrijding is lid van volgende federaties

  • WTCB
  • Bouwunie
  • Confederatie Bouw