Scheurinjectie, betoninjectie: oorzaken en behandelingen betonscheuren

Een scheur in het beton kan altijd voorkomen. De oorzaken zijn vaak divers: van foute constructies en temperatuurverschillen tot grote spanningen. Hoewel een scheur in het beton geen acuut gevaar vormt, is het wel aan te raden om de scheur snel te laten maken. Aquatec kan hierbij helpen.

Oorzaken scheurvorming beton

Scheurvorming in het beton ontstaat vaak zodra de kracht van een bouwelement groter is dan de weerstand van dat bouwelement. Beton kan bijvoorbeeld zeer goed druk opvangen, maar verdraagt trekbelasting een stuk minder. 
Is de belasting wat groter dan voor het bouwelement is berekend, kunnen er scheurtjes ontstaan.

Scheurvorming kan ook ontstaan tijdens het drogen en uitharden van beton. Beton krimpt immers wanneer het uitdroogt en wordt opgevangen door dilataties. In sommige gevallen zijn er niet genoeg dilataties aanwezig, waardoor het beton kan scheuren.

Daarnaast is beton beïnvloedbaar door de temperatuur. In een warme omgeving zet beton uit, terwijl het bij koude temperaturen krimpt. Deze werking en dit proces kan ook zorgen voor scheuren.

Gelukkig hebben we er in België geen last van, maar bodembewegingen zoals een aardbeving, kunnen ook scheuren veroorzaken. Wordt er in de buurt echter flink gebouwd en geboord, of wordt er aan het riool gewerkt en ontstaat daardoor een verandering van de waterspiegel? Ook dit soort bodembewegingen kan op het beton inwerken en scheuren veroorzaken.

Schadelijke gevolgen van gescheurd beton

Hoewel gescheurd beton niet een onmiddellijk gevaar vormt voor de veiligheid, moet er wel iets aan gedaan worden. Gescheurd beton ziet er niet alleen esthetisch onaangenaam uit, het vergroot ook de kans op extra vocht in de muren, waardoor de problemen alleen maar verergeren. Wacht dus niet te lang met het laten herstellen van betonscheuren.
U kan hiervoor een beroep doen op Aquatec. Afhankelijk van de situatie werken wij met een scheur injectie of een scherminjectie.

Het afdichten van scheuren kan in de meeste gevallen hersteld worden dankzij het injecteren van epoxyhars in de scheur. Deze vorm van herstellen is meestal onzichtbaar en geeft snel resultaat.
Wanneer het beton aan de buitenzijde door drukkend water wordt belast, wordt gewerkt met een scherminjectie. Hierbij kunnen wij ook eventuele vochtproblemen rond de doorvoeren tussen muren en wanden direct afdichten, om verdere problemen te voorkomen.

Laat betonscheuren wegwerken door Aquatec

Heeft u last van een betonscheur en wilt u deze scheur laten herstellen? Neem dan vandaag nog contact op met Aquatec. Met jarenlange kennis en ervaring in vochtbestrijding en het dichten van scheuren, kunnen wij uw probleem snel en vakkundig oplossen.
De experts bij Aquatec komen graag bij u langs om een betonscheur te dichten en hebben daarvoor een speciaal geprepareerde injectiepompen. Zo kunnen wij uw betonscheur niet alleen goed, maar ook erg snel verhelpen.

» Last van een betonscheur?Contacteer ons, we geven vrijblijvend advies

  Gratis infogids: Eerste hulp bij vocht in huis

  Last van vocht in huis?
  Onze vochtgids bevat 15 pagina's met tips en info hoe u zelf vochtproblemen kan herkennen.
  Naam*
  E-mail*

  Aquatec-vochtbestrijding is lid van volgende federaties

  • WTCB
  • Bouwunie
  • Confederatie Bouw