Grindnest- of kiezelnest injectie

Een grindnest, ook wel kiezelnest genoemd, is een gebrek in verhard beton waarbij het grind zichtbaar is. In een normale situatie hecht het cement goed met het grind, maar bij een kiezelnest, is het grind niet volledig omgeven door cement, waardoor een klein nestje van grind zichtbaar is.

Hoewel een grindnest er onschuldig uitziet, is het wel belangrijk om het snel aan te pakken. Bij een grindnest is er namelijk meer kans op vochtproblemen.

Hoe ontstaat een kiezelnest?

Er zijn verschillende oorzaken van een grindnest. Zo kan een kiezelnest ontstaan als er bij het aanmaken van betonspecie te weinig fijn materiaal is gebruikt. Hierdoor reageert niet al het water met het cement.

Een andere oorzaak kan zijn dat er bij het storten van het beton niet genoeg verdicht is, waardoor de wapening niet goed genoeg door specie is omgeven.

Verder kan een grindnest ook ontstaan door een lekkende bekisting, waardoor water wegloopt en fijn materiaal meeneemt, wat resulteert in een kiezelnest.

Hoe veroorzaakt een grindnest vochtproblemen?

Beton is normaal gesproken waterdicht. Dit komt omdat het een hele dichte structuur heeft, waar water (of ander materiaal) moeilijk kan in doordringen. Een kiezelnest vergroot echter de kans op vochtproblemen en lekkages vanwege de slechte hechting tussen cement en grind.

De ophoping van een kiezelnest mag dan ook worden gezien als een zwakke plek in het beton. Zeker bij grindnesten die vlak bij of op een hoekaansluiting zitten van wanden of vloeren, is de kans op vochtproblemen erg groot. Daarom wordt het aangeraden om zo’n kiezelnest te laten herstellen.

Herstellen van grindnesten

De aanwezigheid van een kiezelnest vergroot de kans op opstijgend vocht, zeker als het grindnest zich in de kelder bevindt. Het is verleidelijk om te denken dat u ook zelf een kiezelnest kan herstellen, maar een betonreparatie is vakwerk en moet goed gebeuren. Daarom raden we altijd aan om een expert onder de arm te nemen.Vochtexperts kunnen bijvoorbeeld kijken naar de lekkagepunten en de holle ruimtes in het beton, om deze vervolgens te dichten van binnenuit, zodat er een permanente oplossing kan worden geboden.

Er zijn verschillende methodes om grindnesten te herstellen. De concrete reparatiemethode hangt af van het soort grindnest. Is het grindnest zichtbaar, dan kan er worden gewerkt met een betonherstel. Maar mocht er al sprake zijn van een betonlek, dan moet dit worden geïnjecteerd om zo het lek te stoppen.

Vertrouw op een expert

Hebt u al last van een lek of wilt u een lekkage voorkomen? Heeft u het vermoeden – of weet u dit zeker – dat er een vochtprobleem is ontstaan bij een grindnest?
Laat het kiezelnest zo snel mogelijk herstellen, en vertrouw op de experts van Aquatec. Wij komen spoedig bij u langs, zoeken uit waar het probleem zit en pakken het meteen vakkundig aan.

» Laat het kiezelnest herstellenContacteer ons, we geven vrijblijvend advies

  Gratis infogids: Eerste hulp bij vocht in huis

  Last van vocht in huis?
  Onze vochtgids bevat 15 pagina's met tips en info hoe u zelf vochtproblemen kan herkennen.
  Naam*
  E-mail*

  Aquatec-vochtbestrijding is lid van volgende federaties

  • WTCB
  • Bouwunie
  • Confederatie Bouw